Onlangs kreeg ik van een klant de vraag "Ik hoorde eerder deze week een radio-spot over een bedrijf dat met een collectieve bonus werkt. Zou dat ook voor ons interessant kunnen zijn?".

Het ging natuurlijk over de "niet-recurrente resultaatsgebonden voordelen" (CAO 90). Omdat ik zelf dit systeem een aantal jaren gebruikt heb, kon ik haar onmiddellijk een paar praktische tips meegeven:

  • Het is inderdaad een interessante manier om een financiële beloning te geven die minder belast is dan loon. Zoals ze in de spot correct aangeven, moet er geen bedijfsvoorheffing betaald worden tot een bepaald bedrag. Maar zowel werknemer als werkgever betalen er wel RSZ bijdragen op. Voor 2017 gaat het om maximum 3.255 EUR bruto per werknemer (= 2.830 EUR netto + 13,07% solidariteitsbijdrage) en de werkgever betaalt daarop nog 33% bijzondere sociale zekerheidsbijdrage.
  • Je moet de doelstellingen voldoende ambitieus stellen en op elementen die het bedrijf echt meer omzet garanderen om voldoende extra winst te garanderen om die bonus ook te betalen.
  • Je kan dit niet per persoon doen, je moet dit collectief doen (minstens voor een groep van werknemers). De doelstellingen moeten dus aanzetten om samen te werken en de medewerkers moeten het gevoel hebben dat hun acties echt een verschil kunnen maken in het al dan niet behalen van die doelstellingen.

Om dit voor kalenderjaar 2017 in te voeren, moet het plan voor 30 april ingediend zijn. Meer details en de juiste documenten vind je op http://www.werk.belgie.be/bonusplannen/.

Hoe kan ik een bonus toekennen aan de werknemers?

Terug naar het overzicht

Contacteer mij

Heb je vragen?

Wil je op de hoogte gehouden worden als er een nieuwe blogpost verschijnt? Wil je graag bespreken wat ik voor jou kan doen tijdens een persoonlijk gesprek? Heb je een vraag die per e-mail kan beantwoord worden?
Wat ook de reden is dat je mij wil spreken, laat hier je gegevens achter en ik neem zo snel mogelijk contact met je op.

Tevreden klanten

Amoda

Met meer dan 10 werknemers, werd het voor Annik Van Hove, de zaakvoerder van Amoda, wel heel erg druk. Ze besloot om voor HR een beroep te doen op externe hulp. Sinds november 2016 werkt Christel Dehaes 1 dag per week als HR Consultant voor Amoda. Door een aantal taken over te dragen aan Christel Dehaes, worden die taken systematischer opgevolgd en kan Annik zich concentreren op de groei van het bedrijf.