Is er te veel werk voor het huidige personeelsbestand? Verwacht je een groot order of staat er een uitbreiding op stapel? Gaat iemand het bedrijf verlaten? Is iemand langdurig afwezig?

In alle gevallen is er een mismatch tussen wat er zou moeten geproduceerd worden en het aantal beschikbare medewerkers. Maar niet in alle gevallen is de aanwerving van een nieuwe medewerker het beste antwoord.

Stel je daarom altijd minstens deze vragen:

  • Is dit een tijdelijk of een structureel probleem? Bij een tijdelijk probleem zoek je beter een tijdelijke oplossing zoals een interne verschuiving of een uitzendkracht. Bij structurele problemen kan een aanwerving inderdaad de beste oplossing zijn. Structurele oplossingen voor tijdelijke probleem zijn zeer duur en weinig efficiënt.
  • Is dit een beperkt probleem voor een project, een afdeling of een divisie, of is dit voor het hele bedrijf? Bij een beperkt probleem bekijk je eerst of je dit met een interne verschuiving of een herschikking van taken kan oplossen. Zelfs als je een interne medewerker moet bij- of omscholen, zal dit nog altijd een meer kostenefficiënte oplossing zijn dan een vacature.
  • Zelfs als het een structureel probleem is en niet beperkt tot een project of een afdeling, kan het relevant zijn om te bekijken of je het huidige probleem kan oplossen door iemand intern te laten doorgroeien zodat je dan een gemakkelijker of goedkoper in te vullen vacature krijgt.
Help ! We hebben te veel werk – Ik heb een nieuwe medewerker nodig

Terug naar het overzicht

Contacteer mij

Heb je vragen?

Wil je op de hoogte gehouden worden als er een nieuwe blogpost verschijnt? Wil je graag bespreken wat ik voor jou kan doen tijdens een persoonlijk gesprek? Heb je een vraag die per e-mail kan beantwoord worden?
Wat ook de reden is dat je mij wil spreken, laat hier je gegevens achter en ik neem zo snel mogelijk contact met je op.

Tevreden klanten

Amoda

Met meer dan 10 werknemers, werd het voor Annik Van Hove, de zaakvoerder van Amoda, wel heel erg druk. Ze besloot om voor HR een beroep te doen op externe hulp. Sinds november 2016 werkt Christel Dehaes 1 dag per week als HR Consultant voor Amoda. Door een aantal taken over te dragen aan Christel Dehaes, worden die taken systematischer opgevolgd en kan Annik zich concentreren op de groei van het bedrijf.